Onze darmen spelen een sleutelrol in ons algehele welzijn én in het ontstaan van ziektes. In onze darmen leven zo’n 400 verschillende bacteriestammen, samen goed voor ongeveer 1,5 kilo aan micro-organismen. Het is dan ook logisch om deze darmflora actief te ondersteunen bijvoorbeeld met effectieve micro-organismen.
De darmflora: basis van onze gezondheid
In een gezonde darm, net als in gezonde grond of planten, leven micro-organismen in een symbiotisch evenwicht. Ze produceren belangrijke stoffen zoals enzymen, vitamines, antioxidanten en andere essentiële verbindingen.
Wordt dit evenwicht verstoord, bijvoorbeeld door ongezonde voeding, stress, antibiotica, toxines of andere chemische invloeden, dan raakt je darmflora uit balans. Slechte bacteriën kunnen de overhand nemen, waardoor verrottingsprocessen ontstaan. Giftige stoffen worden dan opnieuw opgenomen door het lichaam, wat kan leiden tot zelfvergiftiging en een chronische verzwakking van het lichaam.
Bijna geen enkele ziekte staat volledig los van een verstoorde darmflora. Miljoenen mensen kampen met dysbiose, een disbalans in de darmbacteriën. Dit kan zich uiten in klachten zoals constipatie, diarree of schimmelinfecties (bijv. Candida), maar ook in ernstigere chronische aandoeningen.
Aangezien je microbioom rechtstreeks samenwerkt met jouw immuunsysteem, kunnen ook allergieën, huidproblemen en intoleranties het gevolg zijn van een ongezonde darmflora.
Herstel met micro-organismen
Een behandeling met micro-organismen biedt hier nieuwe perspectieven. Het gebruik van producten zoals fermentatiedranken ,is een oorzakelijke aanpak: niet alleen worden tekorten aangevuld, maar er wordt ook gewerkt aan het herstel van het natuurlijke evenwicht in de darmen. Dit vormt de basis voor het activeren van het zelfherstellend vermogen van het lichaam.
(Bron: Dr. Anne-Katharina Zschocke, 2002)
Gezonde darmen beginnen met bewuste keuzes
Wat we eten, heeft directe invloed op de samenstelling van onze darmflora. Door bewust te kiezen voor gefermenteerde voeding en dranken kun je jouw darmgezondheid versterken.
Ondersteun je darmen op een natuurlijke manier:
- Kies voor evenwichtige, verse voeding
- Beweeg regelmatig
- Zorg voor voldoende slaap en herstelmomenten
- Voeg gefermenteerde voedingsmiddelen en dranken toe aan je dieet
Wat is het microbioom precies?
Het microbioom is het geheel van micro-organismen die in en op ons lichaam leven. Ze vormen een samenhangend netwerk dat ons voorziet van vitale stoffen, het immuunsysteem ondersteunt en ons beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf.
Wist je dat slechts 10% van de cellen in ons lichaam menselijk zijn? De overige 90% zijn microben! Nog indrukwekkender: als je naar het genetisch materiaal kijkt, is zelfs 99% van het DNA in ons lichaam microbieel van oorsprong.
Het microbioom speelt een cruciale rol in onze weerstand, stofwisseling en zelfs onze mentale gezondheid. Factoren als stress, slaaptekort, ongezonde voeding of vervuiling kunnen dit delicate systeem uit balans brengen.
Probiotica en prebiotica: wat is het verschil?
Probiotica
Probiotica (letterlijk: "voor het leven") zijn levende micro-organismen die gunstige effecten hebben op onze gezondheid. Ze ondersteunen het microbioom en helpen de darmflora weer in balans te brengen, vooral na periodes van stress of ziekte.
Prebiotica
Prebiotica zijn onverteerbare voedingsvezels die als voeding dienen voor de goede darmbacteriën. Ze bevorderen de groei en activiteit van deze nuttige bacteriën en dragen bij aan een gezonde darmwand en een sterke darmbarrière.
Gefermenteerde dranken voor een gezond onderbuikgevoel
Onze Fermentatiedranken de Multi Impuls, BlueRedox en Manju worden zorgvuldig gefermenteerd uit biologische ingrediënten. Dankzij dit natuurlijke fermentatieproces dragen deze dranken bij aan een evenwichtig microbioom en een betere algehele gezondheid.
Ontdek ons assortiment en ervaar zelf het verschil van een gezonde darm!
Fermentatiedranken collectie | Gezonde levensstijl – de Schoonzusjes
Delen: